søndag 10. oktober 2010

MELLOM TO PERMER (62)

"Paradiset på det andre hjørnet" av Mario Vargas Llosa
Årets Nobelpris-vinner! 74-årige Peruianer Llosa. Forekommer at jeg har vært borti denne boka tidligere (kom på norsk 2003); om Paul Gauguin (1848 -1903) og hans mormor Flora Tristan (1803-1944). Vekselvis tar kapitlene oss gjennom deres to liv. Maleren Paul Gauguin som en ganske så nydelsessyk og egoistisk kunstner, mye tid på Thahiti, svært lite sympatisk---. Masse detaljer; hendelser, om bekjente, famile, navn opp og ned. Llosa har uttvilsomt gjort en kjempejobb for å dokumentere. Stilen er krevende; du-form, han-form, tilbakeblikk hele tiden, mens den jevne handling foregår. Noe heseblesende. Men, mannen har jo fått Nobelprisen! ..Jeg vil gjerne lese en annen av Llosa, før jeg faller ned på en konklusjon.

7 kommentarer:

 1. Denne boka er litt annerledes enn endel annet jeg har lest av Llosa. Tung å komme i gang med, men FOR en perle etter hvert! En av de beste bøkene jeg har lest! Terningkast seks!

  SvarSlett
 2. hei, jeg forstår at mannen er et geni eller bortimot--. Da godtas selvfølgelig ikke slike kjappe kommentarer jeg kommer med, men skitt au.
  Har du forslag til en annen Llosa-bok? Mitt lokale bibliotek hadde igår lånt ut sine fem bøker fra Llosa , bortsett fra en liten sak, "Brev til en ung forfatter", som ser veldig lovende ut, klare råd og tips til forfatterspirer, og andre, om litteratur og opplevelser av bøker, hvorfor romaner ikke slår an, etc,- "anmelder" den her om noen dager).
  Knut

  SvarSlett
 3. He-he ... Som lesere liker vi forskjellige bøker. Det finnes jo ikke noen vedtatt sannhet på hva man "bør" like best ... ;-)

  Jeg gleder meg til å lese din omtale av "Brev til en ung forfatter"!

  Jeg tror jeg vil anbefale "Tante Julia og hans som skriver" av Llosa. Den er veldig humoristisk! Ellers anses "Dommedagskrigen" og "Bukkefesten" som to av hans viktigste bøker. Jeg har ikke lest noen av dem, men har anskaffet dem fra et antikvariat. Regner for øvrig med at Llosas bøker kommer til å bli gjenutgitt i store mengder pga. Nobelprisen.

  SvarSlett
 4. takk for tipsene! Godt å få synspunkter og verdifulle råd på veien---, og inspirerende!,--jeg burde bli flinkere selv.

  SvarSlett
 5. Hei hei!

  Tenkte jeg bare skulle nevne at jeg fant en måte å fjerne deg som abonnent på bloggen min, siden du ytret ønske om det tidligere. Dermed skal du ikke få flere mailer (og hvis du gjør det, vet jeg neimen ikke hva annet jeg kan gjøre). :)

  SvarSlett
 6. hei, jeg er ofte innom bloggen din, den er fin! men du er så aktiv, så jeg får mange mailer Wordpress etc...(sammen med alle andre mailer), kanskje ikke verdens største problem.
  Takk, ønsker deg god helg!

  SvarSlett
 7. Ingen fare, jeg tar meg ikke nær av det. Sånne mailer kan være fryktelig slitsomme. Jeg abonnerer aldri på blogger selv (av den grunn), så det tok litt tid før jeg fant ut hvordan jeg kunne fikse det, men nå skal det altså være i orden. :)

  God helg!

  SvarSlett