lørdag 2. april 2011

MELLOM TO PERMER (98)

"Chess" av Stefan Zweig
Da jeg besøkte Ark bokhandel på Karl Johan i uken som gikk, tenkte jeg at kanskje en engelsk bok ville være tingen, lenge siden sist, og jeg ble fanget av Penguin books serie Modern Classics. Og en riktig klassiker først; "Chess", eller  Sjakknovelle på norsk slik som på tysk (Schachnovelle, da den kom ut første gang i 1942. Stefan Zweig (1881- 1942). En gruppe passasjerer på en cruisebåt utfordrer sjakkverdensmesteren til et spill. Til å begynne med går det heller dårlig for dem, innstill noen hviskende råd fra en fremmed i gruppen, og det viser seg å være en mann med en ganske så spesiell forhistorie. Chess er en fortelling med et sug jeg sjelden eller aldri har følt i en bok.

3 kommentarer:

 1. Er ikke denne novellen fantastisk! Jeg tror jeg vil gå så langt som å si at det må være DEN mest fantastiske novellen jeg noen sinne har lest! Jeg klarte ikke å slippe den før den var lest ut.

  Mitt hjerte gleder seg stort over at flere og flere er blitt oppmerksom på denne skatten av en novelle! Den kommer visstnok ut på norsk i løpet av våren.

  SvarSlett
 2. Hei, der er vi enige.
  Sjakknovelle kom på norsk i 1951, sier et søk på internet, -jeg husker da også vi snakket om denne i mine gymnasedager , og det er lenge siden...(men ikke sååå tidlig som i -51) . Men jeg ser også på internet at Heinesen forlag sier at denne kommer på norsk i april (iår), kan da være en nyoversettelse.

  SvarSlett
 3. Jeg håper at den opprinnelige språkdrakten blir opprettholdt! Med mindre denne skulle være mindreverdig i forhold til den originale teksten. Fantastisk novellekunst!

  SvarSlett