torsdag 30. desember 2010

MELLOM TO PERMER (75)

"Frihet" av Jonathan Franzen
Jonathan Franzens (f. 1959) fjerde roman, itg. 2010. Jeg likte boka, underholdende, og ganske så samfunnskritisk! Bakgrunnen er familien Berglunds liv og historie, pappa Walter og kone Patty og deres to barn. Fordi boka har fått så stor publisitet i USA også, vil jeg si dette gir fremtidshåp; masse kritiske bemerkninger til samfunnsstruktur, kapitalisme, krigføring og miljøkamp. Gode og dårlige mennesker (dritsekker) i skjønn forening, vi er altså midt oppe i mange personers vanlige liv, og vi kjenner oss igjen. Femhundreogvelsyttisider er likevel vanskelig å fylle med stort trøkk, etter min smak ville enkelte nedskjæringer ha gjort storverket enda bedre.

torsdag 23. desember 2010

MELLOM TO PERMER (74)

"Samlede eventyr-fortellinger" av Oscar Wilde
Originalens tittel; "The Happy Prince and Other Tales" (1888) og "A House of Pomegranates" (1891), på norsk ved Mona Lange 1987. Et stort knippe fortellinger, i vakker og fargerik språkdrakt. Oscar Wilde er blitt interressant for meg, mao ønsker å finne ut mer om ham. Har aldri lest så fine beskrivelser innen enkeltområder, stener, smykker, blomster, for å nevne noe. Oscar Fingal O'Flathertie Wills Wilde, født i Dublin av ressurssterke foreldre, etter farens død flyttet mor Jane og hennes to sønner til London, Gjennom universitetesutdannelse, og eketeskap og forfatterskap, og fra 1892 åpenlyst tilnyttet sin mannlige kjæreste, anklaget for usømmelig livsførsel, dømt til to års hardt strafferbeid, forlot England deretter og levde sine siste få år i Paris, fattig og forfyllet.

onsdag 22. desember 2010

MELLOM TO PERMER (73)

"Bildet av Dorian Grey" av Oscar Wilde
Oscar Wilde (1854- 1900), poet, forfatter og dramatiker, .."i 1890-årene fremsto Oscar Wilde som en av Londons mest bemerkelsesverdige personligheter". Sjefsdandyen.
Også i Bildet av Dorian Grey spiller dandyen en dominerende rolle. Kunstneren Basil Hallward lager bildet av Dorian Grey, som ønsker seg så sterkt at han selv beholder ungdommens vakre og ideakiserte skjønnhet, mens bildet av ham må eldes.
Hvem kunne ane at hans sterke ønske går i oppfyllelse--. men Dorian Grey jakter ikke etter idealisert skjønnhet og tror ikke på det vakres iboende moralske egenskaper. Tvert imot, han inkarnerer en sanselig skjønnhet hvor all moral er skjøvet i bakgrunnen.  -- --- --

tirsdag 14. desember 2010

MELLOM TO PERMER (72)

"Straahlbox" av Thure Erik Lund
Thure Erik Lund (f.1959) har skrevet flere bøker, Straahlbox (2010) er min første fra han.  Straahlbox er en bygning i Amsterdam, hvor det skjer ting med de som tiltrekkes dit. Hva som egentlig skjer, er uklart bortsett fra at de blir påmontert diverse slanger og klemmer og trykket både her og der , påmontert en drakt,-- ikke for det;  i et rom vandrer folk delvis avkledd. Ifølge anmeldelser  er dette et stykke arbeid, ikke spesielt en leseropplevelse. ? Masse ord,  fremmedord, ordgyteri. Kvasifilosofisk, åpenbaring, ser en ny verden. Forfatteren har tydeligvis oppholdt seg i europa og kjenner geografien, men hvordan skal han tro at leseren vil følge så mange rare og usammenhengende tanker? kall det gjerne avantgarde, kall det gjerne noe fint, men spar meg for noe tilsvarende.

mandag 13. desember 2010

MELLOM TO PERMER (71)

"Blodmeridianen eller Aftenrøden i vest" av Cormac McCarthy
Cormac McCarthy (f.1933) er en forfatter med stor produksjon bak seg, og han nevnes som en av de store forfattere. Jeg leste "Veien" og ble fascinert, og tenkte at en McCarthy til vil gjøre susen.
"Blodmeridianen" er en usedvanlig voldelig roman, om en morderisk bande som opererer på den meksikansk-amerikanske grensen på 1850-tallet. Skalperinger, hodekutting, andre former for drap og tortur, beskrivelser av innvoller som tyter ut av lik, henging og flåing av mennesker, nedslakting av landsbybeboere, - -på annenhver side i boka, er for meg ikke veldig oppbyggelig, Verden var og er kanskje i deler og perioder, så grusom, da går det ikke an å lukke øynene. Men ikke desto mindre kvalmende. "McCarthy kan sammenliknes med våre største diktere som Faulkner og Melville" skriver en anmelder. Tja.

onsdag 8. desember 2010

MELLOM TO PERMER (70)

"Salvadorena" av Cecilia Samartin
Etter gode leseropplevelser med Senor Peregrino og Drømmehjerte var forventningene store. Salvadorena likte jeg. Cecilia Samartin er en mester i å beskrive følelsesmessige øyeblikk. Og da handlingen er fra eksotiske omgivelser (delvis) og familiesituasjoner det lukter svidd av, da blir resultatet her veldig bra. Om den lille jenta som flykter fra krig og grusomheter i El Salvador og havner i USA, barnepike hos en velstående og konfliktfull famile. mmm.

søndag 5. desember 2010

Hva har jeg på nattbordet?

Cecilia Samartin "Salvadorena" ligger fremst på nattbordet (egensnekret, så det er sagt), denne mye omtalte J Franzen er rykket en plass tilbake, vi får se hva jeg rekker...

fredag 3. desember 2010

MELLOM TO PERMER (69)

"Primtallenes ensomhet" av Paolo Giordano
Jeg trodde alle andre prosjekter gjorde meg lesefri i desember, men der tok jeg feil...  .
Debutroman av en ung (f.1982) italiener. Boka falt i smak,  inspirerte meg, klarte ikke legge den fra meg!
To unge mennesker bærer med seg traumatiske barndomsopplevelser, de blir "primtall" for hverandre. Det matematiske vidunderbarnet Mattia ser geometri og matte hvorenn han går, han/uerfarne gutten og etterhvert mannen der han forflytter seg, forsøkes kapret av unge kvinner. Ensomhet, og lengsler, som rører oss (meg), vakre og morsomme opplevelser, frodig og fargerik. Jeg kan vel ikke røpe avslutningen her..  .