tirsdag 31. mai 2011

MELLOM TO PERMER (107)

"Gullivers reiser" av Jonathan Swift
(bilde senere) 
Swift skrev på tidlig syttenhundre, boka kom i 1726. Den er en kritisk allegori om samtiden. For meg noe gjenlesing, men jeg husket ikke alle reisene. kanskje jeg den gang leste bare en eller to; "Reisen til Lilliputt" er vel den mest kjente, og som det er blitt filmer av. Saftige karakterisstikker av menenskene og samfunnet. Bissarre og morsomme opplevelser.

tirsdag 24. mai 2011

MELLOM TO PERMER (106)

"Bumerang" av Tatiana de Rosnay
Det står på omslaget at Tatiana de Rosnay er pt en av de tre mest leste i Europa, og peker på romanen hennes Sarasd nøkkel spesielt. Og da tilbudsprisen i bokhandleren var kun 69 kr, da måtte jeg bare slå til. (pluss terningkast seks fra trønderavisa). Famileforhold, tilbakeblikk. Antoine Ray overrasker søsteren på hennes førtiårsdag, og de to reiser til hotellet/landstedet der familien oppholdt seg om sommeren i deres barndom. De minnes. Og på tilbakeveien kjører de utfor, og søsteren blir svært hardt skadet, men lever. Og kommer seg. Mere minner, om mor som døde. Far blir dårlig. Venninnen til datter dør. Den nye kjæresten til Antoine jobber på "likhuset". Og de minnes, og oppdager rare omstendigheter ved morens bortgang.  --Jeg ser jeg skriver ikke veldig morsomt her, men jeg fant heller ikke boka som veldig spennende som fortelling. Men en kraftig påminnelse om at livet kan være en god del nedturer også. Jeg var nok ikke klar for dette i disse mai-dagene.

onsdag 18. mai 2011

MELLOM TO PERMER (105)

"Roald Dahls Svartebok"
En samling av 14 historier av andre forfattere enn Roald Dahl selv. Roald Dahl har et langt innholdskapitel med forklaringer av typer litteratur, og om disse tildels spøkende historiene. Underfundige, morsomme, skumle, engelske, lune, skremmende--, noen stikkord som delvis dekker kvalitetshistoriene,- nei ikke så skremmende egentlig, mer underfundige i Roald Dahls ånd , vil jeg si. Boka kom på norsk i 1985. den ga meg virkelig lyst til å lese flere historier,-av Roald Dahl selv, han er jo bare en mester!

torsdag 5. mai 2011

MELLOM TO PERMER (104)

"Svarte hunder" av Ian McEwan
Ian McEwan (f.1948) er forfatter med mange utgivelser. "Svarte hunder" kom i 1992, på norsk i 1993. Historien dreier seg om Jeremy som mistet foreldrene tidlig, opptatt av andres foreldre,-og han beretter mye om sine svigerforeldres ungdom og voksenliv, de  som for lenge siden var idealistiske og radikale, som opplevde etterkrigstidens europa som unge, fartet rundt,- og hvor June Tremaine dvs. svigermor opplevde helt spesielle ting i 1946 i Frankrike; svarte løshunder  (etterlatt av naziztene) som angrep henne. Svarte hunder ble dretter betegnelsen på mareritt som kom og gikk i de neste tiår. En hyggelig bok er kanskje ikke riktig betegnelse, men det er en nærhet i fortellingen som gjør boka veldig leservennlig.