mandag 27. september 2010

MELLOM TO PERMER (59)

*s* av Hege Åsvang
Tilfeldig valg fra bibliotekets hyller, men jeg tenkte igjen på mitt opprinnelige prosjekt; oppdatere meg på nyere norsk litteratur. Hege Åsvang (f.1968) ga ut denne debutboka i 2006. Lett bok, svært lett , tenkte jeg halvveis, gjennom en del sider med sex-scener. Den kom seg betraktelig mot slutten. En frustrert og sexy småbarnsmor på trettifem sliter med barn og mann, fristes til å kontakte unge menn via internet. Kort vei mellom fortvilelse og ryddighet? Lett å gjøre feil, vanskelig å rette opp? kort vei mellom "traust" hverdagsliv  og nerveødeleggende spenning?

lørdag 25. september 2010

MELLOM TO PERMER (58)

"Trekkoppfuglen" av Haruki Murakami
Jeg sier som en anmelder på bokomslaget; "...et stille monster av en bok, urovekkende besettende og totalt umulig å bli klok på". Felles opplevelser, sjelefrender, liv uten fysiske grenser, synske mennesker, mmm, -- ganske brutal også i sekvenser, og amorøse scener.., japaneseres tenkesett noe av dette? En innsiktsfull forfatter. Og kunnskapsrik. Og skrivekyndig---.

søndag 19. september 2010

MELLOM TO PERMER (57)

"Francis Meyers lidenskap" av Henrik H. Langeland
Jeg er glad jeg ikke jobber på Blindern, tenker jeg. Langelands (f. 1972 med flere bokutgivelser) og det jeg husker fra Helene Uris (se tidlig min blog) omtaler gir et veldig dårlig inntrykk av kollegiale forhold der. Sant eller oppdiktet? Ganske tidlig i boka fortelles om Meyers Gourmetklubb, -maken til jålete vennekrets har ikke jeg hørt om på lenge, så der har Langeland virkelig gjort en "god jobb". For meg ble boka altfor fagorientert, Langelands spisskompetanse er jo nettopp litteraturhistorie, men dette ble veldig inside faget og lite fengende. Volumer av faguttrykk kan dessverre ikke løses opp og utjevnes av "dagligdagse" opplevelser som skiturer i marka og pikante damehistorier. Språkform; relativt ordinært. Konklusjon:skuffelse ettersom jeg hadde hørt mye om Langeland.

fredag 17. september 2010

MELLOM TO PERMER (56)

"Morgen i Jenin" av Susan Abulhawa
En bok "alle" leser, så da må jeg også--. Susan Abulhawa, USA basert med palestinske foreldre fordrevet etter krigen i 1967. En sterk bok, men ga ikke meg den veldig store leseropplevelsen. Dagbokaktig fremstilling av barndom, flyktningleirer, ok, -familier - krig og brutalitet, urettferdighet, bruk alle sterke og ladede ord du vil. Hun skriver seg ut av traumer, det gjør så klart inntrykk.

MELLOM TO PERMER (55)

"Dans, dans, dans" av Haruki Murakami
Ivrig, men kanskje dristig av meg å lese en annen bok av samme forfatter, så raskt.
"Dans, dans, dans"  bekreftet fantasiene og fortellerkunsten, jeg lot meg absolutt underholde. Likevel, var nok ikke fullt så fornøyd med denne som med "Kafka på stranden". Anbefale den til andre, ja helt klart! Alt henger sammen  er en av hovedsakene i boka, forhold mennesker i mellom. "Slektskap". Og slik jeg oppfatter Dans, dans, dans = danse med livet slik det er , da unngår du en del problemer.  Senkapitalismen et annet uttrykk jeg merket meg, hold hjulene i gang dere.   

mandag 6. september 2010

MELLOM TO PERMER (54)

"Kafka på stranden" av Haruki Murakami
Min første Murakami. Haruki Murakami (f. 1949) har mange utgivelser på norsk. "Kafka på stranden", femhundre og noen og sytti sider, hva skal jeg si? En salig blanding av Alice i eventyrland, Bulgakov,  shintoisme, drømmer og virkelighet.., og helt sikkert masse japansk tradisjon som jeg ikke kjenner, er første lite reflekterte (uærbødige? ikke ment slik) utsagn fra meg. En klok og innsiktsfulll forfatter, definitivt. Omslaget viser at det regner fisk, og en katt.  En av hovedpersonene snakker med katter, nemlig. Jeg sitter igjen med mange tanker, og kan ikke i første "anmeldelse" fortelle en av dem! Utgangspunktet er femtenåringen som rømmer hjemmefra, men det er en bitteliten sak i vrimmelen av hendelser. Jeg vil finne en annen Murakami raskt, tror jeg, så snart jeg har lært meg navnet hans.