tirsdag 31. august 2010

MELLOM TO PERMER (53)

"Hotellet på Hjørnet av Bitter og Søt" av Jamie Ford
Jamie Fords debutbok, fra 2009,  på norsk 2010. Det tok meg noen sider for å komme inn i stilen, rett etter å ha avsluttet en god bok for å begynne på denne med helt andre ord og tilnærminger.-- Men, så snart jeg ble vant til den,  gikk det bare en vei: en fengende opplevelse jeg hadde vanskelig for å legge fra meg. Vekslende mellom hendelsene i 1986 og hovedpersonens tilbakeblikk til krigens dager 1942 i USA, Seattle, da en elleve år gammel kinesergutt som opplever at sin beste venn amerikanerjenta med japansk herkomst blir internert sammen med tusenvis av  "japanere" over hele USA etter angrepet på Pearl Harbour.  Bare for noen dager siden skrev Aftenpostens sjefsredaktør om at vi hele tiden lager oss fiendebilder, terrorister, og denne bokaa passet rett inn i hans artikkel. Rørende og fine opplevelser.

tirsdag 24. august 2010

MELLOM TO PERMER (52)

"Noen kjenner mitt navn" av Lawrence Hill.
Boka kom i 2007, og er en perle. Lawrence Hill er canadisk forfatter med flere utgivelser. "Noen kjenner mitt navn" er en gripende roman om slavehandel fra 1750-årene og oppover, historien om den elleve år gamle jenta Aminata Diallo som blir bortført fra sin landsby i vest-afrika, tvunget ombord i slaveskip med kurs for Carolina. Hennes oppvekst og tidlig alderdom,  omflakkende og svært innholdsrik. Nær fem hundre sider med vitnesbyrd på vitnesbyrd om hvordan ondskapen kan ta tak i menensker og samfunn.

MELLOM TO PERMER (51)

"Niagara" av Joyce Carol Oates
En fyr på Sommer -tv anbefalte Oates, derfor ville jeg prøve. Oates (f.1938) debuterte i 1963 og har skrevet mer enn femti bøker. "Niagara" kom i 2004, på norsk i 2006, en spennende koloss på fem hundre sider. Allerede på de par første sidene hopper en nygift mann etter 21 timers ekteskap i fossen, handling fra 1950-årene, og nærmest en slektskrønike følger med opplevelser fra enkens etterhvert etablering av familie med ny mann, -- historien vender en periode omkring miljøgiftige kjemiske fabrikker i Niagara-området.  "Denne boken river deg med" står det på coveret, ja i stor grad, men det begynner å bli vel langt mot slutten må jeg innrømme.

søndag 1. august 2010

MELLOM TO PERMER (50)

"Å telle duer" av Marie- Sabine Roger
En vakker bok! (kom i 2010, allerede på vårt lokale bibliotek, kjempebra!)) Femogførtiårige Germain som betegner seg som dum møter seksogåttigårige Margueritte i parken, begge hobby å telle duer. Varmt vennskap oppstår. Korte velformulerte kapitler. Enkle og dagligdagse, men du verden som fortellingen satt hos meg!

MELLOM TO PERMER (49)

"Der lyset slipper inn" av Gabriel Michael Vosgraff Moro
En av sommerens bokopplevelser! Gabriel Moro, norsk forfatter f. 1981, debuterte i 2003. "Der lyset slipper inn", fra i 2009, er historie fra Venezia på 1520-tallet. Hovedpersonen Don Gabriel Moro, hans etter hvert kortvokste tjener (i boka benevnt dverg), forholdet til jødegettoen i byen, ja vitenskapen om planetsystemet er også med. En fargerik og spennende bok, glitrende fortalt og som tar opp spørsmål som ser ut til¨å vare evig.

MELLOM TO PERMER (48)

"Noe til besvær" av Mark Haddon
En av sommerens bokopplevelser! Mer enn 12 timer  med lydbok, opplest av utrolig dyktige Bjørn Sundquist, skapte gode stunder, alvor og moro. Førtidspensjonerte George med sine problemer, kona Jean, datter Kate og homofile sønn Jamie, bryllupsplaner, sykdom, venn på si, etc etc.
"Noe til besvær" kom ut i 2006, på norsk i 2007. Mark Haddon (f. 1962) debuterte i 1987, og utgitt en rekke bøker.