onsdag 7. juli 2010

MELLOM TO PERMER (47)

"Ny jord" av Ivan Sergejevitsj Turgenjev
Ny jord kom ut i 1877, først stykkevis i tidsskriftet Europanytt. første norske utgave i 1924, og foreliggende utgave i 1973 (med originalillustrasjoner).
Jeg kjøpte boka fra vårt lokale bibliotek.  Innledningsvis fortelles om Turgenjev (1818 -1883) og hans forfatterskap.
En drivende god bok. I hva jeg kaller typisk russiske kjente omgivelser, med dramatiske hendelser. Unge mennesker som ønsker omveltninger, tildels revolusjon.  Plages av sin egen motløshet. Hvordan bli en av folket, hvordan formidle sin kunnskap og behov for omveltning til den jevne mann og kvinne? Hvorfor driver det russiske samfnnet bare videre?

MELLOM TO PERMER (46)

"Den onde viljen" av Karin Fossum
Denne lydboka som jeg er ferdig med kom i 2008. Slo dessverre ikke an hos meg, og det er det lov å si. Oppleseren Nils Ole Oftebro må ta stor del av skylda, jeg forventet faktisk at en proff skuespiller skulle vise større innlevelse enn som så.  Har han forberedt seg? skiller knapt på stemmene, og lesingen er ikke imponerende.
Så til innholdet,  persongalleriet er delvis lite troverdig, bl.a.barn som er reflekterte i så stor grad. Og så inneholder boka masse kvasisynsing om det meste i livet, jo forfatter kan gjerne synse, men da blir det ikke en god bok, handlingen blir vannet ut.