tirsdag 22. juni 2010

MELLOM TO PERMER (45)

"Tusen strålende soler" av Khaled Hosseini
Dette er Hosseinis (f. 1965) andre bok, Drageløperen kom først. Tusen Strålende soler kom i 2007. En sterk opplevelse, så primitivt, behandlingen av unge kvinner tvangsgifte, vold mellom mennesker og innen familer, etc. i Afganistan, okkupasjopnsmakter, borgerkrigstilstander, taliban, for å nevne noen stikkord. Familiers utvikling oppe i dette her. Prøv boka, og du får mye å gruble på.

mandag 7. juni 2010

MELLOM TO PERMER (44)

"Skjellsankerne" av Rosamunde Pilcher
Dette ble min andre lydbok på noen få uker. Rosamunde Pilcher (f. 1924) ga ut Skjellsankerne i 1987. Hun har en lang liste av bokutgivelser, den første så vidt jeg vet i 1951 under pseudonymet Jane Fraser. Skjellsankerne handler om famileforhold i London/Cornwall fra mellomkrigstiden og oppover, bl.a. ganske så treffende beskrevet om søskners interesse for gamle mors eiendeler da hun nærmer seg døden og tiden deretter med arveoppgjør, ikke minst kunstverk deriblant maleriet Skjellsankerne. Morsom, spiss, intriger i en viss grad, godt beskrevet persongaleleri i engelske omgivelser. Jo, denne like jeg.

MELLOM TO PERMER (43)

"Ctrl + Alt + Delete" av Guro Sibeko
 Dette er bok nr to av Guro Sibeko (f.1975). Jeg leste åtti sider før jeg ga opp, boka fenget meg ikke. En lovende start, riktignok, med "konseptet" at det Institutt den kvinnelige unge hovedpersonen jobbet ved (ledet) bestemte seg for å ødelegg kloden med pest og naturkatastrofer i den grad de klarte,mv. før jorden ødelegger seg selv. Etter hvert ble sjarmerende ungpike-tjatringen så omfattende, at handlingen  forsvant i preik og ukonsentrerte samtaler , etc etc.

fredag 4. juni 2010

MELLOM TO PERMER (42)

"Veien" av Cormac McCarthy
Cormac McCarthy (f.1933) har kommet med mange bøker på norsk. "Veien" kom i 2008 (og er nylig filmatisert), handler om Mannen og Gutten som vandrer rundt i det ødelagte landet, kloden i ferd med å gå under, til de grader kamp om tilværelsen,  om mat, alltid vaktsomme på andre / bander som raner og eter mennesker, vandrer i askefulle, grå omgivelser, nedbrent landskap, dødt landskap, lite lys. En sterk fortelling.

tirsdag 1. juni 2010

MELLOM TO PERMER (41)

"Vann til elefantene" av Sara Gruen
Vann til elefantene er Sara Gruens tredje roman, kom på norsk i 2008. Full av morsomme og seriøse hendelser. En ung veterinærstudent slutter seg til sirkuset kjører tog fra plass til plass der rigging, forestillinger og nedrigging skjer, sted etter sted. Tøft sirkusliv, fargerikt sirkusliv. Og en elefant, som bare forstår ordre på polsk. Fortelleren  er den unge mannen på sirkus, fortelleren på noen og nitti år, dvs. sirkusopplevesler på 1930.-tallet. Svært underholdende bok!