søndag 23. mai 2010

MELLOM TO PERMER (40)


"Høytleseren" av Bernhards Schlink
En glimrende lydbok for meg, innemellom papirutgavene. Bernhard Schlink (f.1944) med flere bøker etter en lang profesjonell karriere som jurist/historiker, fagområdet hans fremkommer tydelig i "Høytleseren" (1995), bok som også er film med Oscar. Handler om (tildels intime) forholdet mellom mannen og en vel tyve år eldre kvinne, først da han er 15 år og hun trikkekonduktør. Viser seg at hun deltok aktivt i nazitidens Tyskland og blir mange år etterpå stilt for retten for sin medvirkning. Lydboken lest av dyktige Trond Brænne, til de grader levende og god stemme. Anbefales. 

MELLOM TO PERMER (39)

"Tyskerungen" av Camilla Läckberg
Bare kort tid etter Predikanten ville jeg førsøke en ny Läckberg. Tyskerungen holdt samme gode nivå. Handling og plott er Läckbergs styrke. Samme og gjenkjennelige hovedpersoner som i Predikanten,  som er greitt å forholde seg til og bygge på. Handling veksler mellom dagens opplevelser og bikk på hendelser i krigens dager, og dermed Tyskerungen.


torsdag 13. mai 2010

MELLOM TO PERMER (38)

"Slutt å klage begynn å leve" av Dale Carnegie

Jeg ble tilbudt et lån på boka, - etter å ha lest den vurderer jeg å anskaffe den selv. Her er stoff som fortjener repetisjon. Full av historier, gode råd og leveregler om hvordan man kan tenke på en ny måte, unngå bekymringer, tretthet, skaffe seg et bedre liv på mange måter! det siste får man selvsagt ikke ved å lese en bok, men tips er nyttige på veien, om man vil bearbeide sakene.

MELLOM TO PERMER (37)

"Predikanten" av Camilla Läckberg

Camilla Läckberg (f.1974) omtales på bokomslaget som Sveriges krimdronning. Hun debuterte i 2003 og Predikanten kom i 2005. Jeg likte boka, fanget av spenningen, plottet. Mord for femogtyve år siden, og nye mord i dag. Familiefeide. Livet i politiet og samfunn på et småsted Fjällbacka. Jo, jeg leser gjerne en ny Läckberg.

søndag 2. mai 2010

MELLOM TO PERMER (36)

"Pesten" av Albert Camus
Albert Camus (1913-60) fikk Nobelprisen i 1957 bl.a. for Pesten i 1947. Jeg leste boka for mange år siden, og leste den på nytt nå etter at forfatteren Jan Kjærstad henledet oppmerksomheten til Pesten i et foredrag nylig. Pestspredning via rotter i stort antall i byen Oran i Algerie, byen låses for omverden, med alle situasjoner man kan tenke seg under en pestangrepet by. Pest, annen form for plager, trekk gjerne sammanlikningene langt, det gjorde jeg, fikk mye ut av boka. Men noen stor språklig opplevelse ble det neppe, storheten av boka slo meg ikke.