søndag 28. februar 2010

MELLOM TO PERMER (29)

"Antagon" av Øivind Hånes
Øivind Hånes (f.1960) er en erfaren forfatter og multikunstner. I historien Antagon våkner ektemannen og finner en kryptisk beskjed fra kona; hun har forlatt hjemmet, -og leseren følger mannens tanker om forsvinningsnummeret, og etter hvert hans leteaksjon. Vil han finne henne? Jeg røper ikke mer. Elegant skrevet, absolutt underholdende, - -kan godt tenke meg å lese en annen bok av samme forfatter

MELLOM TO PERMER (28)

"Mamsell Iversen" av Sigmund Løvåsen
Sigmund Løvåsen (f.1977) har utgitt to bøker og skuespill før denne. Han vant Tarjei Vesaas' debutantpris i 2003. Mamsell Iversen (2009) er en frodig roman fra Gravberget øst i Hedmark. Romanen er skrevet på den lokale dialekten som er en svært stor utfordring for lesere fra andre distrikter. Språket er direkte, sterkt og fargerikt, og gir et bilde av et folk med særegne skikker og levemåter, her er vi virkelig utenfor alfarvei!

MELLOM TO PERMER (27)

"Nattskrik" av Magnhild Bruheim

Jeg har hatt stor glede av et par av Magnhild Bruheims (f.1951) bøker. Nattskrik (2008) er en krim fra Nord-Gudbrandsdal /Lillehammer-traktene, et godt stykke forfatterhåndverk slik jeg ser det. Men den tar ikke helt av, om det er dialogene eller omfattende personregister, eller at den er en relativt tradisjonell krim, vet jeg ikke. Boka er likevel over snittet av norske forfattere, dvs. en god underholdningsbok som du kan unne deg!

MELLOM TO PERMER (26)

"Et rikt liv" av Mirjam Kristensen

Jeg var så fornøyd med boka "En ettermiddag om høsten" av samme forfatter (se Mellom to permer (6)) at jeg gledet meg til denne (fra 2009). Mirjam Kristensens (f.1978) fjerde bok. Jo, dette var også bra, en finurlig historie og dybdeinnsyn i mennesker alene og sammen, åpenhet og hemmeligheter, lengsler, tapte muligheter.
Jeg forstår godt at kritikerne har rost forfatteren og nominert henne til diverse priser allerede.

MELLOM TO PERMER (25)

"Perlebryggeriet" av Jenny Hval

Jenny Hval (f.1980) har deltatt i band og gitt ut musikk, og bidratt med egne skriverier i tidsskrifter. Perlebryggeriet er hennes første bok. Om en norsk jente som starter studier i en liten australsk by. Jeg likte boka på 120 sider, absolutt av de bedre norske--- . Storien, stilen, beskrivelsene, ganske kortfattet og presise, og en spennende sak uten å være krim. Anbefales altså herfra--.

MELLOM TO PERMER (24)

"Vekk meg hvis jeg sovner" av Eivind Hofstad Evjemo

Jeg fant boka på biblioteket på Gran; debutboka til Evjemo (f.1983) utgitt i 2009. En samling stemningsbilder fra kystnære strøk i Nordland, hvor opplevelsene sammen med morfar utgjør en stor del, - sammen med dyra, på fiske, ute og inne alt fra hårlipp fra morfars saks ute på tunet til det å ligge på ryggen i båten og se skyformasjoner. Mange fine nære og hyggelige og til dels gjenkjennelige opplevelser, vi hører lyden av bølgeskvulp og kjenner lukten av graset.

MELLOM TO PERMER (23)

"Boktyven" av Markus Zusak

En sterk bok som det var vanskelig å ta pauser fra. Fortellingen om den unge jenta i før-krigs og i-krigs Tyskland er viktig utenom det å vise oss en varm og nær situasjon. Godt å bli minnet på hvor godt og bortskjemte vi har det i dagens sammfunn.

MELLOM TO PERMER (22)

"Min kamp 1" av Karl Ove Knausgård
Etter all ståhei om Min Kamp var jeg forberedet på en "klok" og intellektuell bok. Det er det ikke. En hverdagshistorie, om sin oppvekst og tidlige voksenliv.Godt fortalt, lett å lese, det flyter. Et annet positivt trekk; forfatteren later ikke som han er noe, forsøker ikke å briljere, men gjør det på sitt vis likevel. Så til Kampen, jeg kan ærlig talt ikke se noe kamp her, er tittelen ironisk ment? Slik har nemlig folk flest det. Innbiller han seg at han lever i sin spesielle verden, hvis så, er det noe galt fatt med forfatteren. Detaljene kommer som perler på en snor, hvordan han spiser egget sitt, hva han vasker gulvet med, hvilke sigarettmerker han røyker, etc etc etc etc. Ungdomsårene med alt vi kan tenke oss, familien og faren som dør og forberedelsen til begravelsen, i detalj, nesten dag for dag. Så detaljert at jeg lurer på hva er poenget. Poenget er for han å skrive seg ut av noe, men er poenget er måtte gi det ut som bok?

MELLOM TO PERMER (21)

"Gå. (eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv)" av Tomas Espedal

Espedal (f.1961) har publisert flere bøker siden debuten i 1988. "Gå" inneholder flere fine passasjer, betraktninger om det å gå, man blir faktisk inspirert. Men, men , men-, forfatteren liker å fortelle hvor mye han har av kunnskap, alle kjente navn han har studert og hva disse personene har foretatt seg. Slik blir det opplysninger man kunne finne i andre kilder om man ønsket det. Og her er mange personlige opplevelser, på en fottur og andre turer, som blir vel personlig og lite interressant for andre enn hans familie og nærmeste venner som han ønsker å imponere.

MELLOM TO PERMER (20)

"King size" av Arne Svingen

I følge bokomslaget har Arne Svingen fått Brageprisen. Men King Size er da langt fra en kvalitetsbok etter mine begreper: språklige "grusomheter", verken morsom eller spennende. En ungdomsroman med fantasifulle hendelser, ja vel? jeg ville ha sagt: her er mye skrull og påfunn.., ... for meg var denne boka et bomskudd.

MELLOM TO PERMER (19)

"Siamesisk . Selvbeherskelse. Sauermugg 2007" av Stig Sæterbakken

"Giftspottande hatprosa..." lyder en av omtalene på omslaget. Maken til negativ bok har ikke jeg lest på lenge, jeg gadd ikke bruke tiden til å fullføre. Jo, man kan lese om negative forhold, verden er full av det og det vet vi, men her mangler konstruktive oppbyggelige tanker, her er masse drit for å si det slik, hva er poenget? Gjør meg selvsagt tanker om denne og enkelte andre norske forfattere og ikke minst utgivelsene.

MELLOM TO PERMER (18)

"Senor Peregrino" av Cecilia Samartin
En varm og hyggelig bok å lese, trygg og konfliktløs, litt søt, men absolutt: en bok jeg satte stor pris på.
Jamilet fra Mexico krysser over til USA av grunner jeg ikke skal røpe, og etter hvert treffer Herr Peregrino som bl.a. forteller den vakre historien om pilegrimsturen sin gjennom Spania, og da--- da kommer minnene tilbake til meg som ble sterkt; min egen vandring for få år siden fra Frankrike til Santiago de Compostela--.

MELLOM TO PERMER (17)

"Like østenfor regnet" av Levi Henriksen

Handlingen er lagt til Kongsvinger-området hvor det nye landpostbudet Simon Smidesangs kunder og naboer er med å gi både humoristiske og tragiske scener.
Levi Henriksen er en ordkunstner, en mester i å leke med setningene. Ganske så jordnært og gjenkjennelig i deler, men miljøet er også så spesielt at det snart vil bli en "attraksjon"? Jo, jeg likte boka.

MELLOM TO PERMER (16)

"Kristendommen i vår tid" av Ronald Fangen

I vrimmelen av nyere norske bøker dukket denne fra 1938 opp, og den var så fristende at jeg måtte avvike fra dette nyere. Ronald Fangen var en av Norges store tenkere i første halvdel av forrige århundre. Mye mat for tanken i denne boka!! Tar for seg mellomkrigstidens store problemer, drøfter nasjonalsosialismen og kommunismen, i senere kapitel om demokratiet og humansime, alle disse "religioner" og samfunnsordninger analyseres, kritiseres og for så vidt tiljubles der det sjelden er på sin plass. Alt dette med kristendommens plass og egenskaper, kristendommen som individets og antimasse- og antiensrettingens religion. Tanker her som selvfølgelig også trekkes (av leser) til vår tids politiske og samfunnsmessige situasjon, hjemme og ute. Ronald Fangen drøfter misbruk av makt, ser på Nordens situasjon og minner om at "de som er gitt mye, fra de skal også kreves mye", ja hva skal vi da tenke om rike Norge i dag! Ronald Fangen drøfter Friheten, som er ett av mine favoritt-teamer i forbindelse med Trafikklogistikk, verne om friheten vil bli et tema for meg i et blogginnlegg om få dager.

MELLOM TO PERMER (15)

"Alt som lå meg på hjertet" av Levi Henriksen

Da vi bodde nordpå for noen få år siden, var det superservice på biblioteket i Sørreisa som ledet meg til bøkene av Levi Henriksen (f.1964). Også denne boka "Alt som lå meg på hjertet", fortellinger som sirkler om jula, er situasjoner om vanlige og utenomvanlige hendelser fra Kongsvingerområdet, med biler, predikanter, trange kår og livets kamper, i ulike settinger. Om du ikke blir berørt av dette stoffet, da er du laget av stål. Etter min mening, ei glitrende bok.

MELLOM TO PERMER (14)

"På vei til en venn" av Niels Fredrik Dahl

N.F.Dahl (f.1957) vant Brageprisen 2002 med denne boka. Dahl hadde på det tidspunkt ugitt flere diktsamlinger, et skuespill og en roman. "På vei til en venn" handler om den elleve år gamle gutten Vilgot og hans møter med store og små, vanskelige familieforhold, mv. Jeg fant dessverre ikke her ei bok etter mitt hjerte, lite driv over boka og opplevelsene, med flere beskrivelser som jeg mener burde ha vist større nærhet.

MELLOM TO PERMER (13)

"Under bordet" av Heidi Linde

I jakten på yngre norske forfattere falt valget denne gang på den tredje boka fra Heidi Linde (f.1973). En lys, lett og navlebeskuende og ganske så underholdende (i ikke altfor lange bolker av gangen) sak, men jeg måtte de første sidene vende meg til denne ungdommelige stilen om jeg kan kalle den det. Masse fresk dialog mellom personene på tyve- tredve år. Påfunn og morsomheter, --innsikt i et spesielt miljø, eller vanlig? i den aldersgruppen?

MELLOM TO PERMER (12)

"Vente, blinke" av Gunnhild Øyehaug.
Dette er unge Øyehaugs debutroman fra 2008. Bokomslaget refererte til gode kritiker i mange aviser. Men jeg fant dessverre ikke min bok, -sjelden at jeg tenker som her at årsaken er en slags generasjonsmotsetning? Boka forteller om en ung litteraturstudent Sigrid og hennes pike-tanker og drømmer om livet og omgivelsene.

MELLOM TO PERMER (11)

"Alt som før" av Kjell Askildsen

I min jakt på nyere norske forfattere, dukket denne boka opp foran meg, så hvorfor ikke prøve novellesamling av en gammel mester? "Alt som før" viser en stilsikker forfatter, og jeg forstår at produktive Askildsen var svært verdsatt. Men, så tydelig at novellene er skrevet i en annen tid!: beskrivelse av sosiale forhold, tankesettet,- og sigarettrøykingen- -! God bok.

MELLOM TO PERMER (10)

”Innsirkling” av Carl Frode Tiller
Da jeg i høst bestemte meg for å oppdatere meg på nyere norske forfattere, var Innsirkling bokhandlerens første anbefaling. Boka har vunnet en rekke priser også innen EU. Forventningene ble absolutt innfridd! Sterke beskrivelser av famile og venneforhold er av det som gjorde størst inntrykk på meg. Med en del humor. Nynorsk.

lørdag 27. februar 2010

MELLOM TO PERMER (9)

”Jeg forbanner tidens elv” av Per Petterson
Jeg nærmet meg den prisbelønte (Nordisk råds Litteraturpris 2009) med respekt, det må jeg si. Etter gode ”Ut og stjæle hester” ble imidlertid boka en liten nedtur for meg. Historien fenget meg lite, var mer på det jevne, kanskje forventningene var skrudd for høyt? Petterson skriver utvilsomt godt, men for meg er ikke bøker med nostalgiens skinn fra 70- og 80-tallet favoritter, i så fall må de være geniale. Men det er nå min mening, Petterson er jo tiljublet av de fleste andre.

MELLOM TO PERMER (8)

”Seierherrene” av Roy Jacobsen

Jeg kjøpte boka i Trondheim for å kose meg på den lange togturen til Oslo, min første Roy Jacobsen, ever. En murstein som krevde flere dagers leseing, skulle det vise seg. Slektskrønike, historien om innflyttere til Oslo fra Nordland i mellomkrigstiden, og familieutviklingen helt fram til våre dager. Jacobsen gjengir hendelser med fotografisk nøyaktighet, hundretalls opplevelser, fantastisk gøy å bli minnet på at ”slik var det”, nyttig for mange å huske. God underholdning, ja, men boka løftet ikke meg opp ved nye tanker og ideer.

MELLOM TO PERMER (7)

"De langtidsboende" av Cathrine Knudsen
Her er mange gode beskrivelser av personer som besøker, bor og arbeider på pensjonatet. Gjestene er observert, og samfunnet i pensjonatet fungerer etter sine regler, mange årsaker til å være langtidsboende der! Jeg kjempet noe gjennom boka for å holde interessen oppe hele veien, men det kan ha vært meg og ikke fortellingen.

MELLOM TO PERMER (6)

"En ettermiddag om høsten" av Mirjam Kristensen
En fascinerende fortelling og opplegg. Ektemannen (i boka) Hans Olav forsvinner fra "henne" mens de er på kunstutstilling i New York, fra dette utgangsspunktet skapes en roman som jeg hadde stor glede av. Fortellermåten, stilen, spenningen, jo absolutt, jeg likte boka.

MELLOM TO PERMER (5)

"De beste blant oss" av Helene Uri
Da jeg leste denne for noen uker siden var det mitt første møte med Helene Uri, boka kom ut i 2006. Mange morsomme betraktninger om livet i universitetsmiljøet på Blindern, maktkamp og annet som virket veldig troverdig, ja slik som oppleves på mange store arbeidsplasser vil jeg tro. For meg ble forfatterens kontinuerlige forklaring /belæring av lingvistiske forhold (hennes faglige bakgrunn) noe for dominerende.

MELLOM TO PERMER (4)

"Åpenbart ingen nabo" av Joakim Kjørsvik
Morsom og underfundig debutantbok 2008 fra ung norsk forfatter. Noveller om så mye--. Korthugne, presise og finurlig uttenkte historier. Jeg småhumret og koste meg mang en dag på pendlertoget til hovedstaden!

MELLOM TO PERMER (3)

"Jeg skal vise dere frykten" av Nikolaj Frobenius.
Leseren er i USA tidlig 1800 -tall, vi kjenner lukten av Edgar Allan Poe og hans omgivelser, vi er med midt i hendelsene. Innlevelse og fortellerkunst. Ung norsk forfatter. Bokglede. Vanskelig å legge fra seg underveis.

fredag 26. februar 2010

MELLOM TO PERMER (2)

"Hässelby" av Johan Harstad
Oppglødd av Harstads "Buzz Aldrin" kastet jeg meg så over Hässelby, en bok om Albert Åberg som voksen. Jeg er enig i gode omtaler som gjengis på bokomslaget, ja! Boka er full av hendelser; - at Albert Åberg blir lagerarbeider på Claes Ohlsson er bare en av mange innfallsvinkler til fortelling. Både Aftenposten og Dagbladet brukte også ord som skummel i sine anmeldelser. Albert Åbergs liv er i alle fall noe utenom det vanlige, eller hva?

MELLOM TO PERMER (1)

"Buzz Aldrin - hvor ble det av deg i alt mylderet" av Johan Harstad
[Photo]

-"Ønsker du godt humør i adventstiden?" les DENNE boken:

Om du vil stresse ned, gi deg i kast med Johan Harstads "Buzz Aldrin -hvor ble det av deg i alt mylderet?", og vips så er du så glad, så rørt, fortvilet, forbannet, mest det første, nesten ikke det siste. Den unge stavangerforfatteren Johan Harstad holder koken i alle sekshundre sider, samliv, adskillelse, særheter, galskap. Jeg lover deg noe av det beste!

lørdag 20. februar 2010

Tre skandinaver satt i en bar på Kanariøyene og snakket om sine sykdommer. Da kom Jesus inn i lokalet og gikk bort til dem. Jesus rørte først ved danskens skadde arm, og vips så ble dansken helt frisk. Så la Jesus hånden sin på svenskens stive nakke, og igjen; vips så ble svensken kvitt plagene.
-"Ikke rør meg!" ropte nordmannen mot Jesus, "ikke rør meg! Jeg vil ikke miste uføretrygden min!"

onsdag 17. februar 2010

:-)

A Texan is bragging to an Englishman on a train journey through
England. "In Texas", he drawls, "you can get on a train, ride all day
long, and still be in Texas by nightfall".
"Yeah," replies the Englishman, "we have slow trains here too".